Hee! Wat leuk dat je hier een kijkje neemt en meer over mij wilt weten. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar mijn naam is Carlijn Groen, 30 lentes jong, en ik woon in de bruisende binnenstad van ‘s-Hertogenbosch. Een heerlijke plek waar ik graag woon en mijn tijd doorbreng. Een praktijk starten aan de rand van de binnenstad voelde dan ook als een passende stap. Vanaf augustus kun je mij vinden in mijn praktijk, uitkijkend op de Tramkade.
Al van jongs af aan heb ik een passie voor kinderen en opvoeding. Vriendenboekjes met de vraag “Wat wil je later worden?” werden in eerste instantie standaard ingevuld met het antwoord “prinses.” Een aantal jaren later, wanneer de vriendenboekjes wat meer naar de achtergrond verdwenen en deze vraag op de man af werd gesteld, gaf ik het antwoord “de vriendelijke Nanny.” Misschien ken je haar wel, een dame met een zwart rechthoekig brilletje, zwarte leren hak schoentjes en een donker paars mantelpakje. Een opvoedkundige uit de jaren 2000, die op de Nederlandse en Engelse televisie verschillende ouders voorzag van praktische opvoedtips. Een programma waar ik als kind en puber graag naar keek, maar haar over het algemeen vrij streng vond overkomen. Dat moet toch op een vriendelijkere en zachtere manier kunnen?
Het kiezen van een opleiding op latere leeftijd was dan ook niet moeilijk. Op 16-jarige leeftijd startte ik met de opleiding Onderwijsassistente aan het Koning Willem I College in Den Bosch en vulde deze aan met de opleiding Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven.
Na het afronden van de opleiding Pedagogiek kreeg ik de mogelijkheid om binnen het ambulante werkveld te werken. Hier heb ik verschillende gezinnen mogen ondersteunen met uiteenlopende opvoedvragen. Wat te doen met mijn peuter en zijn driftbuien? Mijn dochter van 14 laat ineens tegendraads gedrag zien, hoe ga ik hiermee om? Mijn zoon heeft ineens lak aan mij en mijn regels, hoe zorg ik ervoor dat hij afspraken nakomt (hallo pubertijd)? Een kleine greep uit de verschillende hulpvragen die gesteld werden, met vaak de wens de begeleiding op het kind te richten. Al snel kwam ik erachter dat de sleutel tot het verwerkelijken van een blijvend resultaat niet direct bij het kind ligt, maar voornamelijk bij de ouders. Mooie trajecten met verhelderende inzichten en blijvende resultaten binnen verschillende gezinnen volgden.
Naast mijn werkzaamheden als ambulant hulpverlener coachte ik verschillende collega’s binnen het werkveld wanneer er vanuit hen behoefte was aan aanvullende tips of adviezen gericht op het gezin dat zij begeleidden.
Na jaren binnen het ambulante werkveld gewerkt te hebben, besloot ik het over een andere boeg te gooien. Mijn baan, die ik met onwijs veel passie uitvoerde, zei ik op en mijn huis werd leeggehaald en verhuurd. Een nieuw avontuur, met een enkeltje richting Cancún, Mexico en een goed gevulde backpack, op naar de taco’s, salsa en de gekleurde straten. Hoelang ik weg zou blijven? Geen idee. Een uitgestippelde route? Nee, die was er ook niet. Mijn plan: geen plan. Heerlijk, maar zien hoe het gaat lopen. Eén maand werden er zeven, Mexico werd Centraal-Amerika, Centraal-Amerika werd Zuid-Amerika en Zuid-Amerika werd Azië.